کلاژن دومین ماده فراون در بدن پس از آب و اصلیترین پروتئین موجود در بافتهای ارتباطی و ساختاری بدن از جمله پوست، استخوانها، ماهیچهها و تاندون هاست. ساختار فیبری این ماده باعث شکل دهی و استحکام بدن میشود. پس باکمی اغراق می توان گفت که ما بدون کلاژن مقداری آب هستیم که روی زمین پخش میشود. در واقع کلاژن مانند چسبی است که بافتهای مختلف بدن را در کنار هم نگه میدارد. تا سال 2017 حداقل 29 نوع پروتئین کلاژن در بدن کشف شد، که پنج نوع از آنها از اهمیت بالایی برخوردارند. به طور مثال کلاژن نوع یک در لایههای پوست وجود دارد که باعث تقویت آنها میشود، علاوه بر این، به پوست خاصیت ارتجاعی می دهد و با حفظ آب بافت پوستی مانع از خشکی و چین و چروک میشود.
به دلیل نقش مهمی که کلاژن در تحکیم ساختار برخی بافتها دارد، این ماده میتواند میزان تراکم مواد معدنی موجود در استخوانها را افزایش دهد، فشار خون را در حد نرمال نگه دارد، سرعت رشد ناخنها را بهبود ببخشد و لکههای روی پوست را التیام ببخشد، و برخی علائمی که در زمان ورم مفاصل و استخوانها رخ میدهد را کاهش دهد.
پروتئین کلاژن یک آمینو اسید منحصر به فرد است و نقش ویژهای در ساختار بدن انسان دارد. ساختار اصلی این پروتئین مانند گیسوی بافته شده ( سه زنجیره پروتئینی که به یکدیگر بافته شده اند) است. به همین دلیل کلاژن همزمان دارای استحکام و انعطاف است. در برخی از بافتهایی که در بالا نام برده شده اند این استحکام و انعطاف به چشم میخورد، به دلیل همین ساختار منطعف، ما میتوانیم حرکات کششی انجام دهیم، بدویم، حرکتهای یوگا را انجام دهیم و رگهای خونی ما به طور مداوم منقبض و منبسط شوند.

انواع کلاژن:
نوع یک:
نوع یک رایجترین شکل کلاژن میباشد که بیش از 90 درصد از این پروتئین را در بدن تشکیل میدهد و تقریبا در تمام بافتهای همبند، بافتهای پیوندی، دندانها، استخوانها و غضروفها یافت میشود. بدلیل تاثیر این پروتئین بر انواع بافتها هرگونه جهش در ژن مربوط به آن با طیف وسیعی از بیماریها بخوصوص بیماری های استخوانی و بافت همبند همراه است.
نوع دو:
کلاژن نوع دو که از الیاف با تراکم کمتری نسبت به نوع یک ساخته شده است، اغلب از مرغ بدست میآید ( در سوپ مرغ در حد زیادی وجود دارد) و در ساخت غضروفها، تقویت مفاصل و سیستم گوارشی و ایمنی ما بسیار موثر است. این کلاژن بیشتر بصورت کپسول ارائه میشود.
نوع سه:
نوعی پروتئین ساختاری است که در استخوان، غضروف، عاج دندان، زردپی، استرومایِ مغز استخوان و سایر بافتهای همبند وجود دارد و در اثر جوشیدن، ایجادِ ژلاتین میکند. علاوه بر این گوشت گاو منبعی بسیار غنی برای کلاژن نوع سوم است.
نوع پنج:
شامل تیغه پایهای، شبکه فشردهای از پروتئینهای گوناگون و مولکولهای کربوهیدرات تخصیص یافته در ماتریکس برون سلولی می باشد. همچنین در تشکیل غشای سلولی و بافت جفت دخالت دارد.
نوع ده:
در تشکیل استخوانها نقش دارد اما به نسبت سایر کلاژنها در بدن و در مکملها به میزان کمتری وجود دارد.
فواید کلاژن:
۱. بهبود سلامتی پوست و مو:
کلاژن برای پوست؟ این دلیل و فایده شماره ۱ کلاژن است. همانطور که سن ما بالا میرود، تولید کلاژن کاهش مییابد در نتیجه پوست شل، چین و چروک بیشتر و الاستیسیته کم تر میشود. افزایش سطح کلاژن میتواند به پوست کمک کند تا محکم تر به نظر برسد، یکنواختی را افزایش میدهد و به سلولهای پوست شما کمک کند که به طور عادی دوباره ترمیم شوند.
۲. کاهش درد و انحطاط مفاصل:
آیا تا به حال احساس کرده اید که پاهای “استخوانی” داشته اید؟ آیا هنگام حرکت، احساس سفتی زیاد در ناحیه پاها میکنید که باعث درد میشوند؟ بله، این به احتمال از نشانههای کاهش کلاژن در بدن میباشد. یکی از عوارض کاهش این پروتئین در بدن، سفت شدن رباطها و تاندونها میباشد که منجر به ورم مفاصل میشود.
پروتئینهای کلاژن با ساختار صاف و ژل مانندی که دارند، استخوانها را میپوشاند و به ما کمک میکنند به راحتی و بدون درد راه برویم؛ درواقع مصرف مکملهای کلاژن مانند گریس کاری لولای در زنگ زده است: به مفاصل کمک میکند تا به راحتی حرکت کنند و دردهای ناشی از افزایش سن کاهش یابد.
محققان در مرکز پزشکی بث اسرائیل در بوستون پس از بررسی فواید کلاژن دریافتند که مصرف مکملهای حاوی کلاژن نوع 2، به کاهش درد بیمارانی که از روماتیسم مفصلی رنج میبرند، کمک بسیار زیادی میکند. علاوه بر این مصرف این مکملها برای درمان آرتروز و دیگر اختلالات و مشکلات مفاصل بسیار مفید میباشد.
۳. کمک به درمان نشتی روده:
تحقیقات بسیاری نشان داده است که آمینواسیدهای تشکیل دهنده کلاژن با ایجاد بافت محافظ روده و دستگاه گوارش به افرادی که از سندرم روده سوراخ دار رنج میبرند (شرایطی که در آن سموم بد به دلیل آسیب روده میتوانند از دستگاه گوارش شما خارج شوند) کمک میکند تا با ایجاد بافت ارتباطی در ناحیه آسیب دیده، دیواره روده التیام یابد. علاوه بر این به درمان علائم و اختلالات گوارشی از جمله سندروم شکمی، IBS، برگشت اسید، بیماری کرون، کولیت اولسراتیو و جذب آب درون رودهها کمک میکنند.
۴. تقویت متابولیسم، تود عضلانی و انرژی:
از دیگر فواید کلاژن میتوان به افزایش متابولیسم و تقویت اعضلات اشاره کرد. آمینو اسید گلایسین، آرژینین و گلوتامین موجود در این پروتئین با تبدیل گلوکز به انرژی و تغذیه سلولهای ماهیچهای باعث تقویت عضلات و استخوانها، سوزاندن کالری، کاهش اثرات پیری، و تقویت سیستم گوارشی و عصبی میشود.علاوه بر این به ترمیم بافت ماهیچه و التیام زخمها کمک میکند.
۵. مستحکم کردن ناخن ها، مو و دندان ها:
آیا تا به حال ناخنهایتان پوسته پوسته شده است؟ خوب، فقدان کلاژن میتواند مقصر این اتفاق باشد. پروتئین کلاژن یک جز سازنده ناخن، مو و دندان شما است. اضافه کردن کلاژن به رژیم غذایی شما میتواند به داشتن ناخنهای قوی و احتمالا جلوگیری از ریزش مو کمک کند.
۶. بهبود سلامت کبد
اگر میخواهید مواد مضر را از بدن خود دفع کنید، جریان خون را بهبود بیخشید و قلب خود را جوان نگه دارید، مکملهای حاوی کلاژن بهترین انتخاب است. آمینواسید گلایسین موجود در این پروتئین با جذب مواد خارجی، سموم و یا الکل به تقویت سلامت کبد شما کمک میکند. از دیگر فواید کلاژن میتوان روانسازی روده و تقویت عملکرد ایمنی نیز اشاره کرد.
۷. بهبود سلامت قلب و عروق
کلاژن ساختار رگهای خونی را تشکیل میدهد که خون را از قلب به سراسر بدن منتقل میکنند. اگر میزان کلاژن کافی نباشد، این رگها ضعیف و آسیبپذیر میشوند، که ممکن است موجب تصلب شرایین (Atherosclerosis) شود. در این بیماری، عروق باریک میشوند و ممکن است موجب حمله قلبی و سکته مغزی شود.
در یک پژوهش، میزان سفتیِ عروق در افرادی که ۶ ماه، روزانه ۱۶ گرم کلاژن مصرف کردند به میزان قابلتوجهی کاهش یافت. همچنین میزان کلسترول خوب یا اچ. دی. ال (HDL) بهطور میانگین تا ۶ درصد افزایش یافت. اچ. دی. ال عاملی مهم در بیماریهای قلبی مثل تصلب شرایین است. البته درمورد تأثیر مکمل کلاژن بر روی بیماریهای قلبی به تحقیقات بیشتری نیاز است.
چه عواملی باعث کاهش کلاژن در بدن میشود؟
بدن ما به طور طبیعی کلاژن تولید میکند، اما با گذر عمر تولید این ترکیب کاهش پیدا میکند. علاوه بر این عوامل دیگری مانند مصرف زیاد قند، مصرف دخانیات و قرار گرفتن در معرض نور خورشید باعث تشدید کاهش آن میشود. اگر خودمان اقدام به حفظ و جایگزینی آن نکنیم علاوه بر پوستمان، ناخنها، دندانها، غضروفها و حتی رودهها نیز ضعیف و آسیب پذیر میشوند .
اولین فردی که در زمینه تاثیر کلاژن بر روی سلامت مفاصل زانو تحقیق کرد آقای کورت سیدن استیکر مدیرعامل شرکت ویتال پروتئین بود. آقای سیدن استیکر به ورزش دو علاقه داشت و چون سلامت زانوها در هنگام دویدن مهم است به این فکر افتاد تا از مکملی که به بهبود سلامت مفاصل کمک می کند بهره ببرد. او با استفاده از مکمل کلاژن خوراکی در رژیم غذاییش توانست به این هدف دست پیدا کند زیرا غذاهایی که ما مصرف می کنیم نمی توانند به اندازه کافی از این پروتئین طبیعی را برای بدن تولید نمایند.
متاسفانه درایران به دلایل مختلفی از جمله:مشکلات اقتصادی، رژیم غذایی غیر استاندارد و… پروتئین ها و مواد مغذی موردنیاز بدن از طریق غذا تامین نمیشود،به همین علت افراد در سنین بسیار پایین نیز دچار کمبود کلاژن و عوارض آن مانند: درد مفاصل و استخوانها، آسیبهای پوستی،پوکی استخوان و… میشوند. این افراد برای پیشگیری از این عوارض و همچنین کاهش آنها باید از مکملهای کلاژن استفاده کند تا بتوانند مجددا بخش های مختلف بدن را تقویت کنند.
برای خرید کلاژن 100 درصد خالص بر روی لینک ” خرید مکمل کلاژن ” کلیک کنید.
